[Fiber] Installation under sommaren!

/, Villafiber/[Fiber] Installation under sommaren!

[Fiber] Installation under sommaren!

Plötsligt händer det! Telia har nu meddelat att Älvsjö har blivit ett så kallat kampanjområde, vilket innebär att vi inom kort kommer få ett konkret erbjudande om installation av Telia Öppen Fiber!

Uppdaterad 1 mars: Utskick i brevlådan och kampanjperioder

Jag har idag pratat med den person som ansvarar för kundkontakten hos den partner Telia tagit in för detta, och han har bekräftat att vårat område ingår i en kampanj som startar nu på söndag. Exakt vilka områden som ingår i kampanjen har jag inte fått bekräftat ännu men mycket tyder på att Långbro, Herrängen och Örby ingår. Jag vet ännu inte om Långsjö innefattas eller om det är hela dessa områden. Det verkar bero lite på vilken telestation man idag är ansluten till. Men jag har förstått det som att de flesta i våra områden är anslutna till antingen Mälarhöjden eller Örby och således omfattas av kampanjen.

Utskick i brevlådan

Senast idag den 28 februari skulle Tidigast måndag 4 mars ska vi som omfattas av kampanj #1 (av två) ha fått ett adresserat utskick från Telia i brevlådan. Kampanj #2 startar 21 april.

Detta utskick kommer innehålla beskrivning av vad det hela handlar om och hur beställning och installation går till. Det finns även en beställningsblankett och förfrankerat svarskuvert med i utskicket för er som redan bestämt er för att beställa.

Kampanjperiod 3 mars – 21 april / 21 april – 2 juni

Kampanj 1 startar nu på söndag 3 mars och pågår till 21 april. Kampanj 2 startar 21 april och pågår till 2 juni. Under denna tid har vi i respektive kampanjområde möjlighet att beställa anslutning genom att skicka in den blankett vi kommer få i brevlådan. Kampanjen gäller enbart enskilda fastighetsägare, och alltså tyvärr inte de mindre BRF som finns i området. Däremot kan undertecknad förmedla kontakten om det finns intresserade BRF, så ni blir slussade till rätt avdelning på Telia för vidare diskussion.

Är man osäker på om man ska beställa eller inte finns möjligheten att sitta ner och prata hemma med en representant från Telia. Det kommer finnas ett antal personer i området under eftermiddagar och kvällar (kl 15-21) under kampanjperioden för att genomföra dörrknackning. Det ska även gå att boka en tid som passar en själv bättre.

Dessa personer kommer alltid att legitimera sig som representanter för Telia Operator Business, och bära vita jackor. Jag kommer även få namnen på dem att publicera här på webben för extra trygghet att det är rätt personer som rör sig i området.

Har du grannar som kanske inte läser här på hemsidan och som kanske blir fundersamma när okänt folk rör sig i området? Prata gärna med dem och förklara vad det handlar om.

Informationsmöte

I början av april kommer Telia ordna ett informationsmöte där vi kan ställa frågor om vi har några funderingar om varför vi ska ha fiber, hur installationen går till osv. Mer information om detta möte kommer så snart tid och plats är bestämt.

Vad kostar det?

Kostnaden för att ansluta sin fastighet till fibernätet är under denna kampanjperiod 16.700:- och det kommer finnas en finansieringslösning om man inte kan betala detta i en klumpsumma. För detta pris får man fibern indragen i huset och en så kallad mediakonverterare på insidan som gör om fiberanslutningen till en vanlig nätverkskontakt (RJ45). Det ingår alltså ingen tjänst av något slag utan detta beställer man sedan själv av den tjänsteleverantör man önskar, som finns i Telias nät. Detta gör man enkelt via sin webbläsare om man vill.

16.700:- är ett bra pris för att få sin villa ansluten till fibernätet. Telias ordinarie pris är 26.700:- för deras Öppen Fiber om man inte ingår i en kampanj. Dessutom är det detta pris (16.700:-) som gäller oavsett hur många som ansluter sig. Och är du själv på din gata ska de ändå installera hos dig för detta pris!

Men prata gärna med dina grannar om detta ändå. Chansen att vi hamnar först i installationsprocessen ökar ju, ju fler som vill ansluta sig i ett område.

Vad händer efter beställning?

Cirka 7-10 dagar efter man beställt sin fiber kommer en projektör från telias underentrepenör höra av sig och planera ett besök hemma hos dig. Man går då igenom lite mer detaljer såsom var man lämpligen drar in fibern i huset, var mediakonvertern kan sitta och om eventuell befintlig kanalisation går att använda. Helt enkelt hur själva installationen kommer gå till.

Telia planerar sedan att utföra själva installationerna under sex månaders tid med start efter kampanjens slut, dvs i slutet av april. Så om allt går enligt planerna har vi vår fiber någon gång under tidig eller sen sommar!

Återigen, så kan jag tänka mig att man prioriterar de delar av området som har högst anslutningsgrad.

Tänk på att en installation av fiber är en investering för framtiden. Att ansluta sig senare blir betydligt dyrare då det blir dyrare arbetskostnader för att ansluta bara en eller kanske två villor, när personal, maskiner och utrustning inte redan finns på plats.

Tekniska detaljer

Installationen av fiber kommer följa befintlig kanalisation för dagens koppartelefoni. Man utgår alltså från de stora telestationerna i bla Mälarhöjden och Örby och använder i den mån det går samma kanalisation som koppartrådarna ligger i idag. I de fall teleledningarna hänger i luften kommer man även hänga fibern där. Om man i ett senare skede flyttar ned tele i marken kommer fibern följa med ner per automatik.

 

By |2013-03-01T14:48:10+00:00februari 28th, 2013|Categories: Information, Villafiber|Tags: , , , , |82 Comments

About the Author:

82 Comments

 1. Anders 26 augusti, 2013 at 10:45 - Reply

  Hej,

  Är det någon leverantör som kan erbjuda fast IP? Har ett par servrar och det blir enklare att konfigurera DNS:en med en fast IP istället för dynamisk.

  /Anders

  • webmaster 26 augusti, 2013 at 11:50 - Reply

   Hej. Jag tror inte någon leverantör erbjuder fast IP. Kollade lite själv men hittade inget på deras hemsidor. Alla levererar över Telias plattform så när det gäller fast IP har nog alla samma möjligheter. Själv använder jag dynamisk DNS vilket har fungerat fint senaste åren med DSL och dynamisk IP. Sedan har jag en IPv6-tunnel där jag då har fasta v6-adresser. /Thomas

 2. Ronnie Eriksson 18 juli, 2013 at 17:15 - Reply

  Nu är dom ute och hänger upp kabel… 🙂

  • webmaster 18 juli, 2013 at 17:21 - Reply

   Härligt. Själv släpper jag in dem i huset om en dryg vecka 🙂 /Thomas

   • k.r 25 juli, 2013 at 07:24 - Reply

    Härligt!

    Keep us posted….

    • webmaster 30 juli, 2013 at 16:07 - Reply

     Fick fibern indragen igår. Tog en knapp timme inne i huset. Bredbandseebben.se är uppdaterad och när ens installation är klarrapporterad (senast dagen efter) kan man där smidigt söka, se och jämföra vilka tjänster man kan beställa av de olika aktörerna.

     Endast Telia erbjuder TV.

     Har man idag Telia DSL kan man via kundtjänst få hjälp att smidigt byta abonnemangsform till Telias bredband via fiber istället och således slippa betala dubbla abonnemang under en uppsägningstid. (ingen info om detta på hemsidan men jag fick just svar på min fråga om detta av kundtjänst)

     Jag har ännu inte beställt någon tjänst så jag kan inte berätta hur det fungerar.

     • webmaster 14 augusti, 2013 at 00:24

      Korrigering. Enligt bredbandswebben ska även AllTele kunna erbjuda TV i vårt område. Jag får iallafall upp deras TV-tjänst som alternativ när jag söker på min adress där, vilket man kan göra så fort ens installation är klarrapporterad.

      För min del kommer det bli Telias tripleplay med TV, Telefoni och 100/10 bredband för 299:- totalt per månad i ett år som test, ett erbjudande jag fått via kundtjänst som vad jag förstår är aningen bättre än vad man erbjuds på bredbandswebben. Möjligen för att jag är gammal trogen oproblematisk DSL-kund med en bindningstid som just gått ut i dagarna, vad vet jag. Efter detta år blir priset mycket högre men jag avser inte behålla något annat än bredbandet då eftersom jag ändå behöver mitt Boxer-abonnemang på landet. Telefoni beställer jag med nytt nummer för att kunna utvärdera tjänsten utan att behöva portera mitt nuvarande nummer hit och dit tills vidare. Vill du ha Telia men slippa deras Smart Gateway som vi teknikfreaks kan tänkas vilja av olika skäl, så går även det utmärkt enligt kundtjänst. Man får då en extra teledosa att koppla in i omvandlaren, och får stå för router själv. Frågor på det?

 3. k.r 17 april, 2013 at 19:25 - Reply

  Verkar som om vi i etapp 2 nu fått erbjudandet, låg i snigelpostlådan idag ….

 4. Anders Magnusson 10 april, 2013 at 13:47 - Reply

  “Cirka 7-10 dagar efter man beställt sin fiber kommer en projektör från telias underentrepenör höra av sig och planera ett besök hemma hos dig.”

  Är det någon som har blivit kontaktad av en projektör? Eller kanske dom väntar tills kampanjen är slut?

  Jag fick min bekräftelse för flera veckor sedan, men har inte hört något från någon projektör…

  • Arto 10 april, 2013 at 18:28 - Reply

   Ja vi hade en projektör hemma hos oss i förra veckan. Han berättade att de planerar ha alla fastigheter (i vår omgång antar jag) inkopplade före 1:a oktober och att de redan skulle ha börjat men att vädret hade kunnat vara mer gynnsamt.

  • Jan Ek 12 april, 2013 at 10:00 - Reply

   Vi hade en kille hos oss i tisdags, (den 9:e) som gick igenom var fiber dras in och var i huset mediaomvandlaren placeras på bästa sätt.
   /Janne

  • Anders Magnusson 16 april, 2013 at 16:58 - Reply

   När man talar om trollen… Dom hörde av sig igår.

   • webmaster 17 april, 2013 at 12:12 - Reply

    Ja, de hade blivit lite överraskade över anstormningen av beställningar förstod jag på killen som kom hem till mig och kikade, och därför blivit lite sena med att komma ut till folk.

 5. Åsa 23 mars, 2013 at 14:09 - Reply

  Vi bor på Axgränd och har inte fått någonting i brevlådan mer än en inbjudan till info kvällen 26/3!? Är inte hela Långbro med i detta erbjudande tro? Det låter ju som om man skall ha fått både broschyrer, anmälningar och påhälsning!? Vi har inte fått något utav detta…. Hoppas det klarnar på info mötet i alla fall om vi har samma möjlighet eller ej, detta är ju ett mycket bra erbjudande.

  • webmaster 24 mars, 2013 at 12:23 - Reply

   Hej, knappa gärna in din adress på http://langbrovilla.se/fiber/kampanjer/ så kan du få bekräftat om ni är del av kampanj 1 eller 2. Det låter som ni inte ingår i den nuvarande kampanjen och kommer då istället få brev med start den 21 april. Men kom gärna på mötet på tisdag för att säkerställa detta också.

  • Cristian 24 mars, 2013 at 13:26 - Reply

   Bor på Lievägen och har fått besök av Telia men inte fått något utskick innan (som de flesta han hade pratat med)..

   Så verkar som utskicket gått så där..

   • webmaster 25 mars, 2013 at 11:48 - Reply

    Tack, jag framför det till ansvariga hos Telia.

  • webmaster 26 mars, 2013 at 23:23 - Reply

   Åsa, hoppas du fick svar på dina frågor på kvällens möte? Din adress ingår i nuvarande kampanj, men enligt uppgift till mig hade inte Telia fått uppgift om vem som bor på din adress och därför har det förmodligen påverkat själva utskicket. /Thomas

   • Åsa 17 april, 2013 at 14:49 - Reply

    Efter tre-fyra påstötningar per telefon och mail lyckades vi slutligen få kontakt med någon som kunde se till att vi fick ett besök så vi kunde göra en bokning i slutet av förra veckan. Vi fick alla möjliga olika besked om vilken etapp vi hörde till eller inte hörde till, hoppas inte fler drappats av denna röra i vilka hushåll/adresser som eg. finns i området.

    • webmaster 17 april, 2013 at 15:25 - Reply

     Bra att det löste sig för er Åsa. Jag framför synpunkterna till min kontakt. Om någon mer drabbas av “fippel” från Telias sida kan man ju hoppas de kan vara lite flexibla med slutdatumet på kampanjen.

 6. Fredrik Blomqvist 16 mars, 2013 at 17:43 - Reply

  Har en fråga angående själva indragningen av fibern, vet att det inte är du som gör det men du verkar ha bra koll!

  Vi har telefonlinan hängande i luften i dagsläget, dock så “går den ner” i huset på ett väldigt dumt ställe. Ifall man skulle dra ner fibern i samma rör så finns det varken eluttag eller plats för en konverterare där det första telefonjacket sitter.

  Det är också så att vi knappt har någon vind, inte ens krypvänlig (otroligt trångt). Så i det fallet att de är bestämda på punkten att dra fibern samma väg som telefon-linan så blir det väldigt svårt, om inte omöjligt, att komma åt röret på “vinden” och dra ner ledningarna på ett mer passande ställe.

  Det jag i princip vill ha svar på är hur flexibla de är när de väljer hur den ska dras samt vad man gör om de bestämmer sig för en lösning som inte alls är praktisk (iom att man har betalat innan den där projektören kommer).

  • webmaster 16 mars, 2013 at 19:38 - Reply

   Hej. Jag vet inte hur flexibla de är, men min gissning är att de vill göra det så enkelt för sig som möjligt. Och då verkar det ju dumt att gå in på ett så krångligt ställe. Nu vet jag inte exakt vilken typ av fiberkabel som används, men har den en egen bärvajer bör man ju kunna gå från stolpe till husfasad (om du nu har telelinan till skorstenen?) och sedan dra ner fibern på utsidan av fasaden och in genom den på lämpligt ställe.

   Min gissning och uppfattning av diskussionerna med Telia är att de är ganska tillmötesgående vad gäller önskemål för installationen. När jag beställde fick jag även frågan om det var något jag redan nu ville meddela projektörerna. Har du beställt genom att skicka in blanketten kan du säkert ringa kundtjänst (tror det fanns något nummer i informationsbrevet?) och framföra önskemålen redan nu, och få det adderat till din order.

   • Fredrik Blomqvist 21 mars, 2013 at 15:16 - Reply

    Okej då vet jag, låter ju bra i alla fall! Tack så mycket för allt arbete ni har lagt ner på det här!

 7. Parkley 10 mars, 2013 at 23:28 - Reply

  Öppenfiberkillarna vad här idag (de var på väg förbi 42:an) men frugan såg dem och sade åt dem att hennes man har väntat på dem i flera dagar…). Så nu är det beställt.
  De nämnde även att Telia har nån utrustning för att streama IP-TV trådlöst till upp till 5 apparater. Så nu kanske det blir triple-play iaf.
  Man måste avsky gamla hus för bristen på nätverksuttag eller kanalisation överhuvudtaget…;-)

  • webmaster 11 mars, 2013 at 00:24 - Reply

   Inte de gamla husen som är renoverade av mig. De har gott om nätverksuttag och kanalisation i väggarna. 😉

   Notera dock att du fortfarande behöver en separat IPTV-box vid varje TV-apparat, och en Ruckus-mottagare vid varje box (745:- styck). Bara så ingen tror att man med denna lösning magiskt kan se TV på fler apparater utan extra boxar och extra/tvilling-abonnemang. Men visst, kan man inte få fram en kabel är det ju en lösning.

   /Thomas

   • Parkley 11 mars, 2013 at 07:18 - Reply

    Nä, kostnadsmässigt så blir det en dyr lösning. Den går kanske att hitta på privatmarknaden till ett billigare pris?

    • webmaster 11 mars, 2013 at 09:23 - Reply

     Finns en del på blocket ser jag.

 8. Stefan 10 mars, 2013 at 20:58 - Reply

  Jag vill bara tacker er som drivit och dragit detta i hamn.
  Stort tack och bra jobbat!
  /Stefan

 9. Ronnie Eriksson 7 mars, 2013 at 13:22 - Reply

  Jag har gjort en prisjämförelse (på dom hastigheter jag är intresserad av) från dom uppgifter det går att få från deras hemsidor, utan att ta hänsyn till kampanjer. Den enda leverantören som verkar utnyttja möjligheten att jämföra med alla andra är Universal, dock så ser deras jämförelsepriser inte likadant ut som på respektive bolags hemsida. Universal tycker t.ex. att priset på 10/10 från Banhof kostar 199 medan dom själva tycker att det kostar 245.

  (Får se om formatet hänger med nu)
  10/10 100/10 100/100
  AllTele 299 359 499
  Banhof 245 295 395
  Bredband2 218 279 379
  NetatOnce 245 295 395
  T3 245 295 395
  Telia 299 339 399
  Tyfon 245 289 395
  Universal 199 264 479

  • Arto Nummeln 10 mars, 2013 at 17:57 - Reply

   Hej,
   vet inte var du kollat på Universal Telecom, men så här ser priserna ut nu för (stockholm) Öppen Fiber Villa:
   10/10: 122,50 kr i 3 mån ord pris: 245,00 kr
   100/10 147,50 kr i 3 mån ord pris: 295,00 kr
   100/100 197,50 kr i 3 mån ord pris: 395,00 kr

   Kollade just eftersom jag tänkte välja dem 🙂

   /Arto

 10. Patrick Arkley 5 mars, 2013 at 16:10 - Reply

  Kan vi inte ha ett lokalt forum ändå?

  Det kan bli lite rörigt på de stora forumen. Speciellt om man är lekman.

  Mina frågor är:
  Kan man ha fast IP?
  Får man köra hobbyserver?

  • webmaster 5 mars, 2013 at 16:14 - Reply

   Det har du iofs rätt i Patrick. Får väl klura lite på det.

   Ang dina frågor, så beror det på vilken bredbandsleverantär av de åtta du väljer. Jag får hänvisa till respektive FAQ hos dem.

   • Arto Nummelin 5 mars, 2013 at 20:12 - Reply

    Fick mitt brev från Telia idag (bor på biv 24) och beställningen är nu gjord 😉 skönt att det äntligen blev av och tack till er som lagt ner en massa tid på detta!

    Ang operatör så tänkte jag välja Universal då jag har det på landet och och är väldigt nöjd med dem. Fast IP och bra pris.

    Nu återstår väntan på installationen 🙂
    /Arto

  • Anders Magnusson 6 mars, 2013 at 09:08 - Reply

   Jag har kört hobbyserver hos tre olika ADSL-leverantörer (med fast IP) och när jag hade fiber hos Telia. Det har aldrig varit några problem.
   Det beror väl säkert på hur mycket trafik man har, och jag har haft extremt lite…

   Telia är dock lite jobbiga eftersom dom spärrar utgående port 25, vilket gör det lite jobbigt om man ska köra en egen mailserver.

   • Patrick Arkley 6 mars, 2013 at 09:16 - Reply

    Men Telia erbjuder alltså fast IP?

    Jag hittar inget sånt från varken Telia eller Bahnhof. men å andra sidan så kanske DynDNS räcker gott.

    • k.r 6 mars, 2013 at 09:41 - Reply

     Är burken igång 24/7 så byter den ju generellt inte IP iöht, och en omboot genererar som oftast inte heller ny IP.

     Rörande spärr på utgående port 25, är det för att tvingas använda operatörens utgående SMTP relay, som ska förhindra SPAMning via feluppsatta mailservrar. Telia är inte direkt ensamma om den lösningen.

    • webmaster 6 mars, 2013 at 10:57 - Reply

     Har inte heller sett något om fast IP på telias tjänster. Men är de lika stabila mead att återanvända leasen på fibernätet som på sitt DSL är det i princip en fast adress. Jag har fått ny IP på mitt DSL endast två gånger sedan 2005. Båda gångerna vid längre strömavbrott i området. Och dyndns med automatisk uppdatering från exvis routern funkar fint om det bara är på hobbynivå.

    • Anders Magnusson 6 mars, 2013 at 21:13 - Reply

     Jag hade Telia fiber när jag bodde i lägenhet i Långbro Park, och där kunde man få fast IP mot en extra kostnad (25 eller 50 kr per månad, typ). Det var iofs inte “öppen fiber”, utan helt låst till Telia. Men det borde väl vara samma?
     Detta var iofs 2008, så dom kan ju ha slutat med det nu.

     Jag trodde i min enfald att alla operatörer erbjöd fast IP. DHCP känns väl lite 90-tal, eller?

     • k.r 7 mars, 2013 at 09:12

      Snarare tvärt om, skulle jag vilja påstå.

      Dessutom är det väl *idag* väldigt sällan det finns ett faktiskt behov av fast IP iöht.

     • webmaster 7 mars, 2013 at 09:58

      DHCP används till så mycket mer än att bara dela ut en dynamisk adress till klienten. Men visst, man skulle ju kunna “låsa” en adress till en kund så alltid samma delas ut och på så vis få en fast adress. Men det kräver mer administration. Och som sagts redan, behovet av fast IP är nog inte jättestort idag. (har själv kört hobbyserver på dynamisk adress i 10 år. Iofs har den inte ändrats så ofta 😉 Det som jag ser som än viktigare är att man kommer ifrån NAT-lösningar och får native IPv6 i konsumentförbindelserna. Men nu börjar diskussionen glida iväg lite väl mycket kanske 😉

   • webmaster 6 mars, 2013 at 11:00 - Reply

    Telia skriver också uttryckligen att egen server är tillåtet, men att de spärrar utgående port 25 – vilket är fullt förståeligt. Kör man egen server kan man konfigurera den att använda Telias relay för utgående post, även autensierad sådan. Eller använda tex googles smtp-server på annan port. Allt går bara man vill 😉

    Tilläggas bör att det är telias bredbandstjänst som blockerar utgående port 25 (liksom de flesta andra bredbandsleverantörer gör) och är alltså ingenting som blockeras nere på fibernivå. Att det är Telia som levererar även fibern har ingen betydelse i detta fall. Kan vara värt att nämna för de som kanske inte är lika insatta i terminologin.

 11. Patrik 5 mars, 2013 at 09:49 - Reply

  Ringde och pratade med Telia Operator Business. Enligt han jag pratade med skulle jag få ett utskick den 10 mars. Jag bor på Brushaneslingan. Men enligt honom kunde han inte säga till 100% att vi kunde få fiber. Det är bara hålla tummarna.

  • Ronnie Eriksson 5 mars, 2013 at 11:32 - Reply

   Hej Patrik,

   Det var ju konstigt, eftersom jag har ringt och pratat med dom och fått bekräftat att min adress är med. Jag bor på nr 12, var bor du?

   • Patrik 5 mars, 2013 at 12:31 - Reply

    Hej, jag bor på nr 44. Men jag antar att han lät “svävande” för att han inte vågade lova nånting och eftersom han inte vet hur det ser ut här. Det borde inte vara något problem eftersom vi har “luftledningar” för telefon, så nåt gräva blir det väl inte tal om.

 12. Hasse Blomberg 4 mars, 2013 at 10:13 - Reply

  Härligt, efter 5-års väntan kan jag bara säga Yippiii. Bra jobbat

 13. Ronnie Eriksson 4 mars, 2013 at 08:32 - Reply

  Till att börja med så vill jag klargöra att jag blir MER ÄN otroligt nöjd (näst intill euforisk) med att jag får fiber snart men allt är inte guld och gröna skogar. Lite kritisk kan man väl ändå få vara också, eller? 🙂

  Öppen fiber? Nja… 8 möjliga leverantörer. Var är Tele2, Telenor, Bredbandsbolaget osv m.fl…

  Jag vill köpa triple play (TV + bredband + telefoni)eftersom det ändå är ett stort köpargument för fiber, för att få hem kostnaden under tid. Mjaha… AllTele och Telia erbjuder TV (vad jag kan se) av dom 8. Hm… Jag vill ju ha Tv6. Just det, Viasat tillåter inte TV6 i öppna nät (enligt Alltele) OCH AllTele vet inte idag om dom kan erbjuda TV i Stockholm, överhuvudtaget.

  Och då åsterstår… Telia.
  Så, särskilt öppet är det nog inte. Lite på halvglänt kanske. 😉
  Kommer nätet att bli helt öppet någon gång?

  Och när vi ändå är inne på dom andra operatörerna, vore väl trevligt om vi kunde få upp en forumsdel här (kanske är fel forum?) där vi kunde diskutera bra och dåligt med dom 8, jag känner inte till dom andra 7 operatörerna i någon större grad men kan tänka mig att många här har susningar om någon iaf.

  Men, jag är enbart tacksam för att Telia drar igång det här och är det Telia det blir, so be it.

  • webmaster 4 mars, 2013 at 09:41 - Reply

   Ronnie, jag håller helt och hållet med dig i dina synpunkter. Telia Öppen Fiber är ett alternativ som inte är fullt lika öppet som andra typer av öppna stadsnät. Dessutom blir tjänsterna något dyrare per månad än om man haft ett egenägt nät.

   Från början tittade vi på andra lösningar med andra leverantörer, men det gick uteslutande ut på att vi som förening skulle äga nätet själva och vara den enda avtalsparten mot leverantören för själva installationen och driften av nätet. Även om vi skulle vara fria att välja tjänsteleverantör i nätet var det inte säkert att vi skulle kunna erbjuda *flera olika* under samma avtalsperiod. Vi skulle behöva stora ekonomiska resurser och dessutom resurserna att driva in betalningar från medlemmar som inte sköter dessa ordentligt. Det är ju lite mer än en hundralapp per år för medlemskap i en villaförening. Efter diskussioner hit och dit kom vi fram till att dra igång en samfällighet skulle vara svårt av flera olika skäl. Vi ville mycket hellre se helt individuella avtal för både installation och tjänster.

   Då återståd endast Telia och deras Öppen Fiber som alternativ. Och det är ju som du skriver inte helt öppet. Det är ju Telia som äger nätet och tjänsteoperatörerna som köper in sig i nätet. Vad jag förstår är det inte svartfiber Telia säljer i detta nät, utan de säljer, till tjänsteleverantörerna, tillgång till ett redan upplyst nät. Det är Telia som äger ändutrustningen på transmissionsnivå, till skillnad från när en operatör köper svartfiber från tex STOKAB då operatören ställer dit sin egen ändutrustning för att lysa upp fibern.

   Det har även varit diskussioner i media där flera av tjänsteoperatörerna i Telias öppna nät klagat över monopolsituation och hotat med att lämna nätet. Just detta har även varit uppe för diskussion när vi fört samtalen med Telia, och iaf för tillfället har endast en leverantör lämnat. Någon har kommit till och övriga fick tydligen bättre villkor som de nöjde sig med. Så återigen, visst är det lite Telia som sätter reglerna.

   Jag tvivlar på att nätet kommer bli helt öppet. Men nog kan jag tänka mig att det kan bli flera tjänsteoperatörer i deras nät. Men det finns säkert kommersiella skäl för att tex Tele2 och andra “större” leverantörer inte finns med. Där kan nog vi som kunder påverka genom att påtala för vår kanske befintliga DSL-operatör att vi nu får fiber och gärna skulle fortsätta vara bredbandskund om de bara fanns med som leverantör i Telias Öppen Fiber.

   Ang forum så diskuteras leverantörerna i Telias nät friskt på annat håll. Här är en tråd som är en månad gammal: http://www.sweclockers.com/forum/14-internet-uppkoppling-och-natverk/1186059-oppen-fiber-vilken-leverantor-ska-jag-valja/ Att använda större forum för detta är nog bättre då man kan få synpunkter från folk i hela landet.

   /Thomas

 14. Cristian 3 mars, 2013 at 23:13 - Reply

  Måste stämma in och tacka för ett mycket bra jobb

  Mycket trevlig nyhet att få så här vid sportlovet eller ja egentligen oavsett vilken tidpunkt som helst 🙂

 15. Michael Öhman 2 mars, 2013 at 11:23 - Reply

  Hej! Det låter ju onekligen som en fantastiskt stor framgång!
  Mycket bra jobbat!
  🙂

  Hur kollar man sin egen status? När jag anger min egen epost-adress får jag bara upp ett felmeddelande…
  (michael@ohman-home.net)

  Undrar
  //Micke Öhman

  • webmaster 3 mars, 2013 at 21:42 - Reply

   Michael, vi kommer ordna ett sätt att kontrollera vilken kampanj du är med i tillsammans med Telia inom kort så alla nyfikna kan få information även innan man kan få det från Telias egen hemsida. Håll utkik efter information här på hemsidan. /Thomas

 16. Magnus 2 mars, 2013 at 10:20 - Reply

  Underbara nyheter! Ett stort tack för allt jobb ni lagt ner på detta.

 17. Mattias i Långbro 1 mars, 2013 at 22:38 - Reply

  Vi bugar och bockar för er som orkat dra i detta!
  Stort tack!

 18. stefan piehl 1 mars, 2013 at 14:28 - Reply

  all heder till er som drivit detta, TACK !
  fick ej bekräftat av telia att min adress var med.
  jag får vänta på utskicket.

  • webmaster 1 mars, 2013 at 14:31 - Reply

   Stefan, notera att beroende på var du bor, kan du få utskicket under nästa vecka tidigast, alternativt med start 21 april. Beroende på vilken av de två kampanjerna du omfattas av.

 19. Patrick Arkley 1 mars, 2013 at 12:22 - Reply

  Nu vet jag inte vad sökfunktionen på oppenfiber.se innebär. Västerängsvägen är inte med.
  Men det är ju det kampanjen handlar om, väl?

  • Ronnie Eriksson 1 mars, 2013 at 12:53 - Reply

   Min adress är inte heller med, eftersom kampanjen inte startar ännu. Efter 10:e mars kan du se, eller så ringer du och kollar, där kan dom se det redan idag.

   • webmaster 1 mars, 2013 at 14:26 - Reply

    Viktigt att notera är att kundtjänst (i nuläget) inte kan se vilken av de två kampanjerna man tillhör, endast om man kommer kunna beställa anslutning under kvartal 2 2013 eller inte.

  • webmaster 1 mars, 2013 at 14:24 - Reply

   Min adress på Västerängsvägen är bekräftad i kampanj 1 som startar nu på söndag med DR-utskick i brevlådan tidigast på måndag. Men det är ännu lite oklart för mig var gränserna går för kampanj 1 och kampanj 2 (med start 21 april). Men jag skulle gissa att du ligger med i kampanj 1 eftersom du inte bor så jättelångt från mig 😉

 20. Morgan Nyman 1 mars, 2013 at 11:45 - Reply

  Har precis ringt och frågat om Myrvägen (nästan uppe på Långsjöhöjden) och fått svaret att det ser ljust ut men att jag kan återkomma när kampanjen drar igång ca 11-12 mars för att få helt bekräftat. Det verkar som att det inte är helt spikat vilka som får vara med.

  • webmaster 1 mars, 2013 at 14:22 - Reply

   Morgan, området är uppdelat på två kampanjer.

   Kampanj 1: 3/3 – 21/4
   Kampanj 2: 21/4 – 2/6

   Vilka delar som ingår i vilken kampanj är för mig fortfarande lite oklart och jag försöker få mer detaljerad info om detta. DR-utskick ska göras till kampanj 1 med start nu på måndag 4 mars. Men det ser ju ut som vi alla kommer ha möjlighet att ha fiber installerad innan slutet på året oavsett vilken kampanj vi tillhör!

   • Morgan Nyman 1 mars, 2013 at 14:27 - Reply

    Tack för bra info!

 21. Peter T 1 mars, 2013 at 10:58 - Reply

  Stort tack till alla som drivit detta ärende framåt.
  Hoppas nu att många inser hur bra och viktigt detta är.

 22. Ronnie Eriksson 1 mars, 2013 at 10:28 - Reply

  Då har jag precis pratat med Telia Operator Business på 020-402400 och som Thomas skrev, på länken http://oppenfiber.se/ hittar man all info.
  Kampanjen börjar den 10:e mars och pågår till 21:a april. Kampanjen heter nåt med Örby och ska omfatta Hägersten, Bandhagen och Älvsjö, 3860 villor.
  MEN, det betyder INTE att alla villor är med berättade Karin, det kan finnas rent fysiska “hinder” för att det inte är möjligt. Man kan då ringa numret ovan och kolla redan nu, eller vänta till den 10:e då man kan kolla sin adress på länken.
  Beställer gör man antingen den 10:e efter 13.00 eller via länken.
  Själv kollade jag idag och fick en fin födelsedagspresent, min adress är med!

 23. Martin Kling 1 mars, 2013 at 09:15 - Reply

  Ja, underbart! Låter dock lite spännande med fiber i befintig luftburen ledning men det ska väl funka det också. Man visst grävande in till huset lär bli ofrånkomligt när luftledningen dyker ner i backen sista biten, men det är väl förhoppningsvis delvis det man betalar för? Kansker att det går att använda befintligt rör där också och mata fram sista biten till fastigheten?

  Återigen stort tack för nedlagt arbete!

  // Martin

  • webmaster 1 mars, 2013 at 14:15 - Reply

   Visst, luftburen ledning är ju känsligare för väder, vind och åverkan. Men det är samtidigt en beprövad förläggningsmetod så jag oroar mig inte personligen. (Speciellt som jag har mina ledningar i marken 😉 Om det går att använda befintlig kanalisation i marken kan utredas tillsammans med projektören när han/hon kommer ut och planerar installationen med dig.

 24. Daniel Florén 1 mars, 2013 at 08:53 - Reply

  Hej! Bra jobbat!

  Man blir ju dock lite orolig eftersom man inte fått nåt utskick ännu. Skulle vara bra surt att inte få fiber som jag hoppats på så länge. Jag bor på Vallvägen i Långbro. Vet du om den är med i kampanjen?

  // Daniel

  • webmaster 1 mars, 2013 at 14:13 - Reply

   Älvsjö täcks av två kampanjer.

   Kampanj 1: 3/3 – 21/4
   Kampanj 2: 21/4 – 2/6

   Vilka adresser som ingår i vilken kampanj är ännu (för mig) lite oklart, men jag jobbar på att få fram mer detaljerad info. Om jag får gissa baserat på den info jag har för tillfället så ligger Vallvägen på gränsen mellan de båda kampanjerna. Men jag kan ha fel där.

 25. Johan 1 mars, 2013 at 08:49 - Reply

  Instämmer i hyllningskören till eldsjälarna som har jobbat så ihärdigt med det här.
  Förra året ledsnade jag på det sämre än dåliga ADSL som finns och bytte till 4G som har funkat jättebra, men fiber är ju många resor bättre. Synd bara att jag knöt mig till ett abonnemang på två år…

  Jag bor också i Herrängen men har inte fått något utskick ännu. Det blir till att titta efter uppdateringar här.
  Finns det någonstans jag kan vända mig till hos Skanova/Telia eller vill ni sköta det centralt?

  Tack igen!

  Johan

  • webmaster 1 mars, 2013 at 14:10 - Reply

   Utskicken kommer tidigast nu på måndag har jag fått veta. Så håll utkik nästa vecka.

   Jag har även fått veta att området är indelade i två olika kampanjer.

   Kampanj 1: 3/3 – 21/4
   Kampanj 2: 21/4 – 2/6

   Vilka som ingår i vilken kampanj är ännu lite osäkert, men det ser just nu ut som delar av Herrängen ingår i kampanj 2 och iaf norra delen av Långbro i kampanj 1. jag försöker få fram lite mer detaljerad information om var gränserna går och uppdaterar här med det så snart jag vet mer.

   När det gäller Telias kundtjänst kan de bara se vilka som kommer ha möjlighet att beställa fiber under Q2, och kan alltså inte se vilka som ingår i vilken kampanj.

   Men för att summera, så verkar det som vi alla kommer kunna ha fiber installerad innan året är slut!

   • Johan 1 mars, 2013 at 15:45 - Reply

    Jag kunde inte hålla mig utan ringde till det 020-nummer som någon postade tidigare och fick besked att min adress ingår i den kampanj som startar nästa vecka, 4:e mars.
    Jag bor på Apelvägen i Herrängen.
    Mycket goda nyheter såhär på en fredag, tack återigen!

    • webmaster 1 mars, 2013 at 16:43 - Reply

     Härligt. Gratulerar Johan! 🙂

 26. Torbjörn Wulff 1 mars, 2013 at 08:10 - Reply

  Snyggt jobbat Thomas!
  Du har lagt ner din själ i detta och när man gör det är det härligt att få god respons.
  Stort tack för ditt engagemang.
  Jag hörde nyheten av Iris, i går vid ÄFFs styrelsemöte.

  Jag är också imponerad av LVFs webb, som du snickrat ihop. Jag har gjort ÄFFs mycket enklare (med Surftowns SiteBuilder).
  /Torbjörn

  • webmaster 1 mars, 2013 at 13:58 - Reply

   Tackar allra ödmjukast för de fina orden 🙂
   /Thomas

 27. nicklas 28 februari, 2013 at 23:30 - Reply

  härliga nyheter, har en kompis i segeltorp som fick öppen fiber förra året och det fungerar helt suveränt.

 28. Patrick Arkley 28 februari, 2013 at 23:20 - Reply

  Bra jobbat Egge mfl.

  Jag laddar för besök av vita gubbar från Telia.

 29. Per Jonsson 28 februari, 2013 at 22:32 - Reply

  Hela älvsjö jublar!

  Finns det någon sjysst länk på telia man kan grotta in sig i?

  Ska beställa 1000mbit om det går och ladda ner hela internet bara för jag kan sen 😀

  /Per

  • webmaster 28 februari, 2013 at 23:03 - Reply

   Per 🙂

   Kolla http://oppenfiber.se/ för lista på tjänsteleverantörer. Där kan du även klicka dig vidare för att se vilka tjänster de erbjuder.

 30. Oskar 28 februari, 2013 at 22:14 - Reply

  Bra jobbat!
  Ser fram emot att få informationen från Telia! 🙂

 31. Jelena och Erik Nylund 28 februari, 2013 at 21:27 - Reply

  Bra jobbat! Verkligen goda nyheter, vi har längtat länge efter fiber! 🙂

 32. Ronnie Eriksson 28 februari, 2013 at 21:13 - Reply

  Nu har jag inte fått något utskick och jag bor i Herrängen men OM detta stämmer så är det ju fullständigt briljant!!! Detta är ett grymt bra erbjudande som jag har hoppats på en längre tid och även personligen jagat folk på Telia om (jag känner en som har jobbat med vit jacka). Hoppas hoppas hoppas.

  • webmaster 28 februari, 2013 at 23:06 - Reply

   Ronnie, jag vet att minst en adress i Herrängen har bekräftats som del i kampanjen. Så förhoppningsvis gäller det hela området. Jag hoppas på att få lite mer detaljer på vilka delar som omfattas inom kort. Beror lite på hur villiga Skanova är att släppa den infon av konkurrensskäl i detta läge. Utskicken verkar ha blivit lite försenade och Telia kontrollerar detta.
   /Thomas

Kommentera