[Fiber] Kvällens informationsmöte

/, Möten, Villafiber/[Fiber] Kvällens informationsmöte

[Fiber] Kvällens informationsmöte

Kul med så bra uppslutning på mötet i Johan Skyttes aula ikväll. Ca 350 personer dök upp och arrangören var tvungen att stänga dörrarna av säkerhetsskäl då man närmade sig lokalens maxantal. Varför kommer inte så många på våra årsmöten? 😉

De personer som inte fick plats fick lämna namn och adress för att få en egen dragning av samma presentation i hemmet istället och får förhoppningsvis svar på sina frågor då. Det finns även möjlighet för ett mindre antal att besöka samma möte i Årsta imorgon onsdag klockan 19:00. Kontakta isf fiber@langbrovilla.se för detaljer.

För att sammanfatta kvällen så presenterade Gunnar från Navizma, som ansvarar för fiberkampanjen för Telias räkning, vad fiber är, konceptet/produkten Öppen Fiber, och vilka fördelar det innebär att ansluta sin villa till fibernätet. Han förklarade även vad kampanjen innebär och varför man ska hoppa på innan den 21 april (för kampanjomgång 1).

 

Efter informationen följde en frågestund där många relevanta frågor togs upp. Några exempel:

Vem står för kostnaden om min fiber i luften ska grävas ned om några år?

Det gör Skanova som äger nätet.

Hur säkert är det att hänga fibern i luften?

Själva fibern ligger i en grövre kabel med en mantel av kevlar som skyddar den. Tekniken är beprövad och medför inga problem.

Delar jag bandbredden med övriga på gatan?

Nej. Varje hus får en helt egen fiber mellan sin mediaomvandlare och en egen port i telestationen.

Om jag har befintlig kanalisation i marken på tomten men har telefoni i luften, kan jag då få fibern i marken ändå?

Det generella svaret är nej. Sedan beror det på omständigheterna i varje enskilt fall. Har du bestämt dig för att ansluta fiber kan detta diskuteras med en projektör från underentrepenören på plats några veckor efter att beställningen gjorts.

Tillkommer några extra kostnader i samband med installationen?

Normalt inte. Priset inkluderar eventuell grävning på tomt och dragning av fiber max 5 meter in i huset. Eventuell återställning av mark (efter normal återfyllnad) står fastighetsägaren för. Extra dragning inomhus utöver 5 meter kostar 150:- per meter och 350:- per håltagning i vägg. (reservation för att jag kommer ihåg priserna lite fel, men det var iaf i de spannen /Thomas)

Extra grävning utomhus (tex om man vill dra fibern annan väg än den som projekterats) kostar 500:- per extra meter.

Väljer man att inte köpa några tjänster på fibern finns det ingen månadskostnad för att vara ansluten. Men man kan då heller inte använda den till något.

Dyker det upp några andra frågor, ställ dem gärna i kommentarsfältet eller skicka ett mail till fiber@langbrovilla.se.

By |2013-03-26T23:14:55+00:00mars 26th, 2013|Categories: Information, Möten, Villafiber|Tags: , , , , , , , |5 Comments

About the Author:

5 Comments

 1. Åke Jonsson 1 april, 2013 at 12:24 - Reply

  Enligt uppgift skall Skanova stå för kostnaden om luftburen fiber skall grävas ner.

  Skrivs detta in i avtalet? (Ett muntligt löfte är inte att lita på, vet man av erfarenhet.)

  Om inte, finns det en risk att Skanova vill ta ut en extra avgift, för att täcka sina kostnader för att fibern måste dras om.

  Att tacka nej till den eventuella extra avgift, och hoppa av och välja en annan lösning av internet, skulle innebära att nästan 17.000 är bortkastade. Kanske redan efter några år.
  Eller betalar Skanova tillbaka startavgiften, om det scenariet skulle uppstå?

  Det är viktigt att detta är reglerat innan avtal skrivs.

  • webmaster 1 april, 2013 at 22:38 - Reply

   Detta är någonting som varje enskild fastighetsägare själv måste ta ställning till och förhandla med Telia om det anses viktigt, då alla avtal är helt individuella utan LVFs inblandning.

   Med det sagt, nej det står inte inskrivet i avtalet. Däremot nämns i de allmänna villkoren att Telia är skyldiga att leverera ett fungerande nät fram till och med mediaomvandlaren (den exakta ordalydelsen kan jag inte i huvudet dock). Tar de bort fibern i luften och inte lägger ned den i marken åt dig bryter de det avtalet. Visst, allmänna villkor kan ändras, men jag har väldigt svårt att se att de skulle kräva dig på pengar för att stoppa ned fibern i backen. Framför allt med tanke på vilka underhållskostnader de sparar iom att de får bort kopparluftledningarna.

   Det är absolut viktigt att kontrollera vad som gäller innan man skriver på ett avtal. Men i det här fallet tror jag det är svårt att få med det du vill i avtalstexten. Tänk även på att Telia har tjänsteleverantörer i sitt nät som betalat för att få leverera sina tjänster hem till dig. Man kan tänka sig att även de (förutom PTS) skulle bli lite sura om de helt plötsligt inte kan leverera sina tjänster bara för att Skanova beslutat sig att inte fullfölja sina åtaganden.

   Personligen är jag inte oroad av detta, även om jag såklart skulle tycka om att ha en sådan garanti med i avtalet. Men man kan inte få garantier för allt här i världen. Och man är inte tvingad att köpa fiberanslutningen om man inte vill.

   /Thomas

 2. Daniel Wiberg 27 mars, 2013 at 09:33 - Reply

  Vet du vad “Öppen Fiber” betyder rent tekniskt, är det en wholesaletjänst som skanovas ADSL, eller tunnlas man hem till operatören man köper tjänsten av?

  Är det alltså upp till tjänsteleverantören om de vill leverera t.ex. fast IP, IPv6 o.s.v. eller bestäms sådant av hur Telia har designat tjänsten som det är i sådana där odugliga stadsnät?

  • webmaster 27 mars, 2013 at 22:48 - Reply

   Jag ska inte svära på det men som jag uppfattat det är det inte en wholesaletjänst på samma sätt som ADSL utan tjänsteleverantörerna kan avgöra själva vad de vill leverera. Men jag bollar frågan vidare för dubbelkoll.

   • webmaster 4 april, 2013 at 21:36 - Reply

    Jag hade inte helt rätt. Utförligt svar skickat via mail till dig Daniel.
    /Thomas

Kommentera