[Fiber] Inkoppling av TV och Tele via fiber

//[Fiber] Inkoppling av TV och Tele via fiber

[Fiber] Inkoppling av TV och Tele via fiber

På gårdagens årsmöte fick jag många frågor om hur man kopplar ihop alltihop i sitt hus när man väl har fått sin fiber och beställt själva tjänsterna. Kul att intresset för fiber verkar vara så stort!

I det stora hela är det inte någon större skillnad mot hur du gör idag om du har bredband via telejacket (ADSL). Istället för att ha sin dator, router eller gateway inkopplad i den lilla burken som i sin tur är kopplad till telejacket, så kopplar man istället in samma utrustning (eller motsvarande, beroende på vilken tjänst man köper och vilken utrustning man får med den) i den mediakonverterare som är ansluten till fibern. Ett eventuellt nätverk på “insidan” fungerar sedan precis som tidigare.

Men – eftersom man kanske nu köper en såkallad trippleplay-lösning med både internet, telefoni och TV, när man tidigare bara haft internet, så är det ju flera saker som ska kopplas in. Hur man gör detta kan skilja mellan de olika tjänsteleverantörerna så jag tänker inte rada upp alla möjliga exempel här. Men en fråga som jag fick av flera igår är hur man kan koppla in sin TV. Och om det går att göra trådlöst för att slippa dra nätverkskablar fram till TVn.

Då Telia verkar vara den tjänsteleverantör som har bäst TV-utbud kommer här därför lite exempel från dem. Det går att få en trådlös anslutning från “fibern” till TVn. Dock rekommenderar jag ändå att man drar fram en kabel då det är säkrare och stabilare. Trådlöst är känsligare för störningar från tex microvågsugnar, trådlösa nätverk mm.

Se denna sida hos Telia för information om hur man kopplar in deras TV-lösning.
http://www.telia.se/privat/support/teliadigitaltv#tabMenu_0=getGoing

Se denna sida hos Telia för hur man kopplar in sina telefoner till bredbandstelefonin. Observera dock att dessa guider verkar vara fokuserade på att man har bredband via telejacket och inte via fiber så de kan bli lite röriga för den som inte är insatt i tekniken.
http://www.telia.se/privat/support/bredbandstelefoni/kopplainbredbandstelefoni

Både Telia och andra tjänsteleverantörer har sedan kunstjänster som kan hjälpa till med inkoppling (normalt via telefon) när man väl beställt och fått prylarna.

Ni som vet med er att ni har grannar som funderar över detta men som kanske inte läser här på hemsidan, vidarebefordra gärna ovanstående.

By |2013-03-08T11:46:40+00:00mars 8th, 2013|Categories: Villafiber|Tags: , , , , , |5 Comments

About the Author:

5 Comments

 1. Micke Öhman 11 mars, 2013 at 10:36 - Reply
 2. Micke Öhman 11 mars, 2013 at 10:33 - Reply

  “Ett alternativ till nydragning av nätverkskablage, eller trådlösa repeaters är att med hjälp av homeplugs skicka nätverkssignalen genom de befintliga elledningarna.
  (Det finns ju garanterat ett eluttag vid både TV:n och modemet)
  Med hjälp av homeplugs går det att skicka IPTV-signalen över elnätet.
  Det finns flera olika varianter av homeplugs. För att skicka IPTV lämpar sig homeplugs som bygger på Home Plug AV-standarden bäst. Dessa är gjorda för signaler upp till antingen 200 Mbps eller 500 Mbps och fungerar generellt bra även om signalen går mellan olika faser.”

  • webmaster 11 mars, 2013 at 10:49 - Reply

   Mycket bra tips Micke. Den lösningen hade helt fallit bort från mitt lilla minne. Tack för länkarna till Kjell som beskriver det hela på ett tydligt sätt.

  • Anders Magnusson 12 mars, 2013 at 12:42 - Reply

   En liten varning ang. homeplug dock. Hastigheterna som anges verkar vara (precis som för trådlöst) någon slags fantasisiffror. Jag testade homeplug, och enligt den medföjlande mjukvaran så var länkhastigheten 200 eller 100 mbit/s (kommer inte ihåg exakt), men hastigheten man faktiskt fick var snarare 10-20 mbit/s. Hur som helst så gick det inte att titta på HD-filmer utan en massa buffrande.

   Om någon trots det vill testa homeplug så har jag två enheter att sälja. Billigt 😉

   CAT6 ftw! 😀

Kommentera