Rådjurens val i trädgården

Rådjuret är urgammalt i svensk fauna. Det har funnits här sedan istiden. Rådjuren har utmärkt hörsel och syn, men är troligen färgblinda. Varför de ratar gula blommor är obekant. Naturliga fiender är främst räven, men även lo och varg i trakter där dessa förekommer. Årligen skjuts ca 300 000 rådjur i Sverige. Rådjuren söker sig i ökande utsträckning till tätorter och har där blivit till ett problem, vilket vi i Långbro är uppenbart medvetna om.

Rådjuren sliter av blommor och blad så att snittet blir fransigt medan däremot harar klipper av växterna med ett så gott som rakt snitt.

Ett medel mot rådjuren är blodmjölsvälling. Blanda ca 1 kg blodmjöl i 7-8 liter vatten och spetsa med en kaffekopp ammoniak. Doppa oasis i soppan och sätt upp på pinnar i trädgården. Det håller i ca 14 dagar, varefter oasisen får doppas i soppan på nytt.

Älskas…
Azalea Blåklint Blåklocka Cypress Dahlia
Flox Funkia Gran Järnek Lager
Pelargon Rhododendron Ros Tall Teros
Tuja Tulpan

plus ytterligare ett par tusen arter…

Ratas
Akleja Allium Basilika Blodört Brudslöja
Daggkåpa Daglilja Dill Dragon Elefantgräs
Fingerborgsblomma Fänkål Gentiana Gräslök Gul krokus
Gullregn Hasselört Häggmispel Höstöga Isbergonia
Julros Kantnepeta Kaprifol Kejsarkrona Klosterlilja
Kornell Kungslilja Kunsgljus Kungsängslilja Lavendel
Libbsticka Luktpion Malört Mattram Mose Brinnande Buske
Mynta Narcisser Oregano Ormrot Persilja
Pingstlilja Purpurklätt Påsklilja Pärleternell Riddarsporre
Rosmarin Salvia Senap Smörboll Spirea
Stormhatt Stäpplilja Syren Syrenhortensia Tagetes
Tidlösa Timjan Trillium Vallmo Viva
Åbrodd Ölandstok

Fast rådjuren har inte läst den här listan. Sist och slutligen hänger det på hur hungriga de är och vad som bjuds i närheten. Få växter är väl helt säkra…

Rådjur och tätbebyggda områden

Vi har (maj 2009) pratat med Skadedjurgruppen hos kommunen som har hand om jakten på rådjur i Stockholm. De hade inte den totala statistiken för antalet borttagna djur, men ungefär 15 djur har man tagit bort i Långbro. Mellan 5 och 7 djur har dödats i trafikolyckor. Jakten 2009 börjar först i oktober, men om man har problem med djur är de glada för att man hör av sig på telefon 508 27 886 och berättar var man regelbundet har djur. Man berättade också att om man skjuter fel bock, dvs. revirbocken, då dyker det omedelbart upp 2-3 ungtuppar som skall slåss om reviret så det gäller att helst låta revirbocken vara kvar.