Kul med så bra uppslutning på mötet i Johan Skyttes aula ikväll. Ca 350 personer dök upp och arrangören var tvungen att stänga dörrarna av säkerhetsskäl då man närmade sig lokalens maxantal. Varför kommer inte så många på våra årsmöten? 😉

De personer som inte fick plats fick lämna namn och adress för att få en egen dragning av samma presentation i hemmet istället och får förhoppningsvis svar på sina frågor då. Det finns även möjlighet för ett mindre antal att besöka samma möte i Årsta imorgon onsdag klockan 19:00. Kontakta isf fiber@langbrovilla.se för detaljer.

För att sammanfatta kvällen så presenterade Gunnar från Navizma, som ansvarar för fiberkampanjen för Telias räkning, vad fiber är, konceptet/produkten Öppen Fiber, och vilka fördelar det innebär att ansluta sin villa till fibernätet. Han förklarade även vad kampanjen innebär och varför man ska hoppa på innan den 21 april (för kampanjomgång 1).

 

Efter informationen följde en frågestund där många relevanta frågor togs upp. Några exempel:

Vem står för kostnaden om min fiber i luften ska grävas ned om några år?

Det gör Skanova som äger nätet.

Hur säkert är det att hänga fibern i luften?

Själva fibern ligger i en grövre kabel med en mantel av kevlar som skyddar den. Tekniken är beprövad och medför inga problem.

Delar jag bandbredden med övriga på gatan?

Nej. Varje hus får en helt egen fiber mellan sin mediaomvandlare och en egen port i telestationen.

Om jag har befintlig kanalisation i marken på tomten men har telefoni i luften, kan jag då få fibern i marken ändå?

Det generella svaret är nej. Sedan beror det på omständigheterna i varje enskilt fall. Har du bestämt dig för att ansluta fiber kan detta diskuteras med en projektör från underentrepenören på plats några veckor efter att beställningen gjorts.

Tillkommer några extra kostnader i samband med installationen?

Normalt inte. Priset inkluderar eventuell grävning på tomt och dragning av fiber max 5 meter in i huset. Eventuell återställning av mark (efter normal återfyllnad) står fastighetsägaren för. Extra dragning inomhus utöver 5 meter kostar 150:- per meter och 350:- per håltagning i vägg. (reservation för att jag kommer ihåg priserna lite fel, men det var iaf i de spannen /Thomas)

Extra grävning utomhus (tex om man vill dra fibern annan väg än den som projekterats) kostar 500:- per extra meter.

Väljer man att inte köpa några tjänster på fibern finns det ingen månadskostnad för att vara ansluten. Men man kan då heller inte använda den till något.

Dyker det upp några andra frågor, ställ dem gärna i kommentarsfältet eller skicka ett mail till fiber@langbrovilla.se.