På gårdagens årsmöte fick jag många frågor om hur man kopplar ihop alltihop i sitt hus när man väl har fått sin fiber och beställt själva tjänsterna. Kul att intresset för fiber verkar vara så stort!

I det stora hela är det inte någon större skillnad mot hur du gör idag om du har bredband via telejacket (ADSL). Istället för att ha sin dator, router eller gateway inkopplad i den lilla burken som i sin tur är kopplad till telejacket, så kopplar man istället in samma utrustning (eller motsvarande, beroende på vilken tjänst man köper och vilken utrustning man får med den) i den mediakonverterare som är ansluten till fibern. Ett eventuellt nätverk på “insidan” fungerar sedan precis som tidigare.

Men – eftersom man kanske nu köper en såkallad trippleplay-lösning med både internet, telefoni och TV, när man tidigare bara haft internet, så är det ju flera saker som ska kopplas in. Hur man gör detta kan skilja mellan de olika tjänsteleverantörerna så jag tänker inte rada upp alla möjliga exempel här. Men en fråga som jag fick av flera igår är hur man kan koppla in sin TV. Och om det går att göra trådlöst för att slippa dra nätverkskablar fram till TVn.

Då Telia verkar vara den tjänsteleverantör som har bäst TV-utbud kommer här därför lite exempel från dem. Det går att få en trådlös anslutning från “fibern” till TVn. Dock rekommenderar jag ändå att man drar fram en kabel då det är säkrare och stabilare. Trådlöst är känsligare för störningar från tex microvågsugnar, trådlösa nätverk mm.

Se denna sida hos Telia för information om hur man kopplar in deras TV-lösning.
http://www.telia.se/privat/support/teliadigitaltv#tabMenu_0=getGoing

Se denna sida hos Telia för hur man kopplar in sina telefoner till bredbandstelefonin. Observera dock att dessa guider verkar vara fokuserade på att man har bredband via telejacket och inte via fiber så de kan bli lite röriga för den som inte är insatt i tekniken.
http://www.telia.se/privat/support/bredbandstelefoni/kopplainbredbandstelefoni

Både Telia och andra tjänsteleverantörer har sedan kunstjänster som kan hjälpa till med inkoppling (normalt via telefon) när man väl beställt och fått prylarna.

Ni som vet med er att ni har grannar som funderar över detta men som kanske inte läser här på hemsidan, vidarebefordra gärna ovanstående.