[Fiber] Sista chansen innan 2/6

/, Villafiber/[Fiber] Sista chansen innan 2/6

[Fiber] Sista chansen innan 2/6

Telia vill bara påminna om att kampanj #2, som omfattar bla Herrängen och delar av Långsjö och Gamla Älvsjö, avslutas nu på söndag den 2 juni. I och med det lämnar Telia området för denna gång och det finns då inte längre möjlighet att beställa fiber. Så har du inte gjort det ännu, passa på innan söndag.

Kampanj #1 som omfattade Långbro avslutades redan 21 april.

By |2013-05-30T22:34:48+00:00maj 30th, 2013|Categories: Information, Villafiber|Tags: , , , , |7 Comments

About the Author:

7 Comments

 1. Dan Valberg 7 juni, 2013 at 00:30 - Reply

  Vad händer….
  När kommunen/Telia/Fortum gör slag i saken och gräver ned kablaget som i dag hänger i de gamla trästolparna?
  Elnätägaren (Fortum) ska på sikt markförlägga servisledningarna.
  Kommunen ska byta ut gatubelysningen till modernare/säkrare stolpar och markförlägga ledningarna.
  Vad Telia planerar när det gäller det gamla kopparnätet kan man spekulera i.

  Att i det läget hänga upp fibernätet i de gamla trästolparna känns lite märkligt. Risken för skador är stor då kablarna på många ställen hänger lägre än 4,5 m som är fri höjd för fordon i Sverige idag.

  Vad händer med fibernätet när Kommunen/Telia/Fortum beslutar att markförlägga?
  Vilka nya kostnader blir det för villaägarna?
  Har försökt hitta info men finner inte något.

  • webmaster 7 juni, 2013 at 22:14 - Reply

   Skanova, som äger infrastrukturen, äger fibern ända in i huset till och med mediaomvandlaren. I avtalet står att (har inte exakt ordalydelse) de förbinder sig att leverera fibertjänsten till dig, utan någon tidsgräns. Det är alltså Skanova som ska ta kostnaden om fibern någon gång ska läggas ned i backen. Även in på din tomt. Inklusive grävning för dem enklaste vägen. Detta har diskuterats kort i en annan av kommentarstrådarna här på sidan och även med Telias säljare. Dock finns tyvärr inga garantier för att det också blir så, men jag har en känsla av att kunderna skulle skrika högt om Skanova helt plötsligt kommer och begär pengar för att de ska utföra ändringar i sin infrastruktur som de äger. Annat vore det om du som kund ägde fibern från gatan in i huset. Men så är alltså inte fallet här.

   Att Skanova planerar för att flytta ned dagens luftledningar i marken är ingen hemlighet. Jag är ganska säker på att de räknat fram och tillbaka på kostnader för att hänga fibern i luften och på så sätt “sno åt sig” fibermarknaden i en hel stadsdel innan någon annan inser potentialen. Och kommande kostnader för att sedan flytta ned fibern i marken. Detta är givetvis ingenting som man talar om för gemene man då det är ett stort företags affärsplaner det handlar om. Själv gissar jag bara utifrån mina kunskaper om branschen.

   Att man väljer att hänga fibern i luften är förmodligen helt enkelt för att det är enklast och snabbast om ingen användbar kanalisation redan finns i marken. Ju mindre man behöver gräva i stadens gator desto snabbare och billigare blir installationen. Förmodligen har man även kalkylerat riskerna med luftförlagd fiber jämfört med markförlagd. Risker för skador kontra kostnad för reparation/underhåll kontra kostnad för att gräva ned allt från start. I mina ögon är det en ganska enkel kalkyl om man vill få ut sitt fibernät snabbt. Därmed inte sagt att fiber i luften är den tekniskt mest optimala lösningen. Men jag förstår varför man väljer att göra det. Och skulle tidigare erfarenheter visa på att det medför problem för bredbandskunderna i form av förstörda kablar pga fysisk påverkan av väder, vind och fordon skulle man, både Skanova och vi “vanliga” ha hört talas om det på olika sätt redan.

   Du nämner även kommunen och Fortum. Vi har även Stockholm Vatten som gräver i våra gator. Att de olika aktörerna inte alltid pratar med varandra och samordnar arbeten som kräver hål i gatan är något vi från LVF sida redan har påtalat för staden, och önskar bättring på. Dock har vi väl inte fått några vettiga svar annat än att de tagit emot våra synpunkter.

   /Thomas

   • k.r 10 juni, 2013 at 12:44 - Reply

    Våran inkommande tele-kabel hänger tvärs över gatan, stolparna står dock på “fel” sida av gatan, från oss sett.

    Har hänt två gånger att de blivit nerrivna av lastbil.
    Första gången var det en lastbil som kom med för hög last, och drog ner vår lina, för att veckan senare komma tillbaka för att hämta sin last (grävskopa), och då även riva ner grannarnas kablar (de bor högre upp på gatan). Hur klantig kan man bli ?

    Andra gången var det också en lastbil, men då hade Telias utskickade reparatör hängt kabeln alldelles för lågt efter första nedrivningen 😀

    Tragiska är att det tar upp till en vecka innan det kommer en servicekille och skarvar på en ny kabel 🙁

 2. Ronnie Eriksson 31 maj, 2013 at 08:51 - Reply

  Träffade på en “säljare” i går och frågade hur det gick och för båda områdena så hade en bit över 1000 anmält sig. Ca 60 % i kampanj 1 och han trodde 50-55 i kampanj 2. Vilket ju också innebär att det helt klart kommer att genomföras.

  • k.r 5 juni, 2013 at 09:34 - Reply

   Synd att Zitius aldrig kom så här långt 🙁
   Men man får väl anta att Telia är en bättre operatör än Zitius.

 3. webmaster 30 maj, 2013 at 23:08 - Reply

  Trevllgt. Det stämmer säkert. Vi som ingick i kampanj ett ska enligt plan alla vara installerade och klara senast 1 oktober. Så då verkar det rimligt att kampanj 2 blir klart något senare. Men under 2013 för hela Älvsjö är vad som sagts till mig.

 4. Micke Öhman 30 maj, 2013 at 22:45 - Reply

  Gjort och beställt
  😉
  Hade projekteraren hemma imorse för att kolla fiberdragningen,
  beställningsunderlag inskickat

  Snabbt och smidigt!
  Han påstod att jobbet nog skulle göras nu i oktober (i åralltså, 2013)
  :-0

Kommentera